Volleyball og sandvolleyball

Volleyball er en idrett som jeg synes får ufortjent lite oppmerksomhet her til lands. Mulig føler jeg det slik, fordi jeg kommer fra en veldig liten bygd, hvor volleyball var det virkelig store. Som regel, om jeg var ute og reiste i Norge, og ble spurt om hvor jeg kom fra, så fikk jeg alltid spørsmålet: ”åh, da spiller du vel volleyball?”. Bygda var Brøstadbotn, langt oppe i nord. På den tiden var det ca 1300 innbyggere, og enn så lite folk vi hadde å ta av, så presterte herrene våre å bli norgesmestere. Det lille bygdehjertet banket heftig og stolt der jeg stod klar som balltriller i den første kampen som ble spilt i vår egen splitter nye idrettshall. En idrettshall som var mest bygd på dugnad. Ingen ringere enn Kong Harald selv kom for å se på kampen. Alt som kunne krype og gå hadde møtt opp, også de som ikke hadde særlig interesse for verken idrettshallen eller volleyball.

Hva kreves for å bli god i volleyball?

På verdensbasis anses volleyball som den største idretten med over en milliard spillere. I Norge økte interessen etter at sporten kom med på læreplanen i skolen en gang på 70-tallet. De som aldri har spilt volleyball, tror kanskje at det er en enkel sport, men der tar de feil. Spillet krever spenst for å kunne hoppe høyt, både i blokk og angrep. Jo høyere en spiller kan hoppe, dess bedre utgangspunkt for en god smash. Det er også nødvendig å hoppe høyt for å sette en god blokk for å parere en smash fra motstanderens side. Videre må spillerne kunne bevege seg hurtig for å plukke opp ballen, både etter angrep eller blokk. Hurtigheten øker i takt med nivået. Smidighet er også viktig, da man ofte må både kaste seg etter ballen, samtidig som man skal få ballen opp i luften ved å benytte godkjent metode, som for eksempel fisking eller pancake. Taktikk er også meget viktig i volleyball, det er mulig å sette opp laget etter system med enten en eller to oppleggere. Oppleggeren står fremme ved nettet, og skal legge opp ballen slik at det blir mulig for angriperne å smashe. Hvor mange leggere man benytter beror på nivå og hvilke typer spillere man har tilgjengelig på laget.

Volleyball i Norge

Volleyball i Norge

Norge har ikke gjort det særlig stort på verdensbasis i volleyball, verken på dame eller herresiden. Derimot har vi gjort det stort i sandvolleyball, og det kan vi takke duoen Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide for. De dro hjem EM-gull i 1994 og toppet hele verdensserien i 1995. Etter at Vegard Høydalen og Jørre Andre Kjemperud tok gull i 1997 skulle det gå hele 21 år før vi igjen dro hjem et EM-gull, og det stod duoen Moi og Sørum for.  Sandvolleyball har fått ekstra stor interesse hjemme i Norge etter at Bjørn Maaseide tok initiativ til å få verdensserien i sandvolleyball spilt i Stavanger. På kvinnesiden har vi riktignok ikke dratt hjem gull, men i EM 1995 vant Ragni Hestad og Merita Berntsen sølv, og et nytt EM-sølv kom i 2004 i regi av Kathrine Maaseide og Susanne Glesnes.