Ulike kampsporter

Jeg vet ikke om det finnes noen oversikt over alle typer kampsport som finnes. Men jeg har allerede nevnt et par i en tidligere artikkel, og vil fortsette en serie med artikler om emnet – usikker på hvor mange artikler det blir men det er jo bare å dra i gang så får vi se hvor vi ender. Jeg har tidligere vært innom vanlig boksing, kickboksing, sumo bryting, MMA og muay thai boksing. Den neste jeg vil skrive litt om nå er Aikido.

Aikido          

Som så mange andre kampsporter så har Aikido også japansk opprinnelse. Men Aikido er ikke direkte noen kampsport, men mer en kunstform av kampsporten. Det fokuseres ikke på å sparke og slå mot en motstander, men heller å bruke angriperens angrep mot den som angriper. Og siden dette ikke er noen direkte kampsport så kreves det liten fysisk styrke osv. av utøveren. Det fokuseres mer på ro og harmoni og gode teknikker. Det finnes flere former av sporten, men i hovedformen finnes det ikke konkurranser.

Det er ikke så mange i sporten som benytter våpen i Aikido, men de våpnene som blir brukt er for det meste bokken (tresverd), jo (kort stav) og tanto (kniv). Trening med dette heter “bokkendori”, “jodori”, og “tantodori”.

Brasiliansk jiu-jitsu

En kampsport som ikke har japansk opprinnelse. Brasiliansk jiu-jitsu er en kampsport som stammer fra kodokan judoeller før det igjen «Kano Jiu-Jitsu» etter han som oppfant sporten – Jigoro Kano. Men det har vært en japaner i bildet også her – Kodokan Judo kommer fra japan og ble tatt med til Brasil av Mitsuyo Maeda i 1914 og derifra videreutviklet til å bli Brasiliansk Jiu-Jitsu

Hovedforskjellen mellom denne sporten og judo som sporten stammer fra er at i BJJ fokuseres det mest på kamp nede på bakken. Utøverne trener ofte i bar overkropp som gir en helt annen form for teknikk for å få tak i motstanderen.

Bryting

Denne formen av kampsport er godt kjent i Norge. De to mest vanlige formene er Gresk-Romersk og Fristil. Sporten er kamp mellom to utøvere men det kjempes uten slag og spark, men med teknikk og styrke etter meget bestemte regler. Flere av dagens kampsporter regnes som stilarter med utspring i brytingen. Bryting er en av de eldste idretter med spor langt tilbake. Det er funnet bilder med spor av bryting som likner på dagens sport så langt tilbake som 3000 f.kr. i Egypt.

Fekting

I fekting konkurreres det ikke med slag og spark men med sverd eller kårder. Sportsfekting regnes også inn under kampsporter. Bartosz Piasecki er av polsk opprinnelse men er norsk statsborger og har representert Norge i fekting i mange sammenhenger og regnes for å være Norges fremste fekter. Sølvmedaljen i de Olympiske Leker i London i 2012 og bronse i Europalekene tre år senere er hans største resultater med flagget på brystet. Det var en runde med forskjellige kampsport typer. Følg med videre så kommer det flere artikler med flere små presentasjoner av både kjente og ukjente former innen kampsporten.