Sommerens Grand Tour

En av de tre store er ferdige og vi fikk en favoritt seier. Det så lenge ut til å bli noe annet, men de siste dagene så endret hele tetbildet seg. Men begge var engelske selv om de syklet for et engelsk og et australsk lag. Nå i tiden mellom de første og den andre Grand Tour, så har de norske rytterne sakte men sikkert begynt å vise seg frem. Alex har en god formstigning og det samme viser Edvald. Vi får håpe de topper formen enda mer i de neste ukene.

Tour de France

Jeg har dessverre ingen oversikt over hvor mange norske ryttere som skal sykle sommerens store sykkelritt i Frankrike. To er jeg helt sikker på skal sykle, men det er flere som kan være aktuelle. De som er sikre er være to største stjerner de siste årene, Edvald Boasson hagen og Alexander Kristoff. Giro d’Italia er over for noen uker siden og der var det kun Vegard Stake Laengen som var med som var norsk. Jeg så ikke noe til han til tross for at jeg så veldig mange timer av rittet på TV. I dette rittet så det lenge ut som engelskmannen Simon Yates skulle overraskende stikke av med seieren, men de siste dagene i fjellene kom den store favoritten som en «kanonkule» – Chris Froome. Han var den store forhåndsfavoritten, men hadde et uhell tidlig i rittet og tapte en del tid. Men han kom tilbake og vant tilslutt. Disse to gutta sykler for   henholdsvis australske Mitchelton-Scott og engelske Team Sky.

Starten

Årets Tour de France starter i Frankrike i Noirmoutier-en-l’Île og går til Fontenay-le-Comte. Dette er en 201 kilometer lang etappe og ikke en kort prolog eller tempo etappe som et slikt ritt ofte starter med. Etappen er karakterisert som flat og er en god etappe for «de raske menn» som blant annet Alex Kristoff. Etappen starter helt ute i havgapet i Vest Frankrike – utenfor Nantes for de som er litt kjente i Frankrike. Også den andre etappen er en «flat» etappe før det kommer en lagtempo etappe den tredje dagen. Dette er den eneste lagtempo etappen, men det kommer en individuell tempoetappe på dag nummer 20.

Starten

Totalt er det åtte etapper som er karakteriserte som flate, mens det er fem etapper som er kuperte og seks etapper som er fjelletapper. Dette i tillegg da til de to tempo etappene jeg omtalte først. Totalt altså som vanlig 21 etapper. Det er også innlagt to hviledager, så sjarmøretappen inn i Paris kommer på søndag den 29. Juli.

Lagene

Totalt er det 22 forskjellige lag som skal delta. Hvert lag består av åtte syklister og dermed blir det 176 syklister som skal starte dette rittet. Tidligere var det ni syklister på hvert lag, men denne nye regelen med åtte ryttere kom altså i år. Jeg håper at det er flere norske som skal sykle årets ritt. Det må jeg eventuelt komme tilbake til litt senere da lagene ikke er helt offisielle enda. De ser vel an til det helt siste før de gir ut navnene på hvem som skal sykle et slikt stort ritt.