Sommer og sport

Det er fortsatt sommer i Norge og ellers i Europa og alle sommeridretter har konkurranser ukentlig eller i hvert fall veldig ofte. Det er flere store konkurranser også som Europamesterskap og Verdensmesterskap i de fleste idrettene. Nå i det siste har det vært fri idretten som har fått mest fokus nå de har arrangert sitt Verdensmesterskap i London i august 2017

Løpsøvelser

Gledelige resultater var det å melde fra London i hvert fall. To medaljer i løpsøvelser. Selv om det var de to eneste medaljene så er det et godt resultat for friidretts Norge. Det er 30 år siden vi sist tok en medalje i et VM i en løpsøvelse. Det skjedde i 1987 i Roma, og Grete Waitz tok gull også fire år tidligere i Helsingfors VM. I løpet av de 30 årene har kun Vebjørn Rodal vært innom med en pallplassering da han klarte bronse medalje på 800 meter når VM ble arrangert i Gøteborg i 1995.

Ellers så har det ofte vært kast øvelser vi nordmenn har vært vant til å se medaljer de siste årene. Sist var det Andreas Thorkildsen som har både gull og sølv medaljer i spydkast for menn. Fire VM har han medaljeplasseringer i perioden 2005 til 2011. Før han var det Trine Hattestad som også var kast utøver som har flere medaljer. Hun har to gull og en bronse i tre forskjellige VM arrangement i perioden 1993 til 1999.

London

Karsten Warholm er Norges eneste verdensmester i en løpsøvelse for herrer. Det skjedd under Verdensmesterskap i London nå i August 2017. Han løp inn og vant øvelsen 400 meter hekk på tiden 48,35. Han innehar også den norske rekorden på distansen som han satte bare to måneder før VM i London – den tiden er på 48,25.

Karsten er bare 21 år gammel, men har allerede skrevet seg inn i historiebøkene nå også utenfor Norges grenser med sitt gull i London. Men idrettsverden var allerede klar over den unge norske mannen. Han har ved flere anledninger markert seg godt i oppveksten. Han vant blant annet samme øvelsen i U23 VM tidligere i år og har gull i lag EM 1. divisjon også i 2017. Han har også over 20 medaljer av forskjellige valører i NM både innendørs og utendørs samt nordiskmesterskap. La oss håpe og tro at han vil være til stor glede for norsk friidrett i mange år fremover og at han vil være en inspirasjon slik at enda flere kommer opp på hans nivå.

Den andre som tok medalje i London var Filip Engebretsen. Han løp inn til en fin bronse medalje på øvelsen 1500 meter. Han er midterste bror av tre brødre som alle løper friidrett. Men Filip har markert seg som best på 1500 meter – han tok gullmedaljen under EM i Amsterdam i 2016 på nettopp denne øvelsen. Han er også junior verdensmester på øvelsen fra 2012.

Han løp bronseløpet sitt på tiden 3.34,53, men han har bedre person beste på distansen satt i fjor med 3,32,43. Jeg er helt sikker på vi ikke har sett det siste til noen av disse tre brødrene i friidrett – la oss håpe det blir store overskrifter i media igjen ganske snart.