Norske orienteringsløpere

Dette er en sport som egentlig alltid har fasinert meg, det å se på et orienteringsløp på TV er for meg spennende underholdning. Her får man på en måte to disipliner/ferdigheter i en og samme sport, altså både løping og ikke minst bruk av kart & kompass – hvor begge begge ferdigheter er like viktig for at man skal hevde seg i teten. Jeg har i mine yngre dager prøvd meg litt på orienteringsløp, og dette skjedde nærmere bestemt i skolens gymtimer og i min tid i Forsvaret. Som infanterist i Hæren, var det viktig at soldatene behersket både kart og kompass ute i felt – så orientering ble prøvd ut både som en del av fysisk fostring og på øvelser.

Dyktige norske orienteringsløpere

Med tanke på at vi er en liten nasjon på de fleste måter, hevder Norge seg godt innen orienteringssporten. Her har vi lang tradisjon og historie å vise til, og vi skal nå se på et lite utvalg av utøvere som virkelig presterer godt. Mye av årsaken til at Norge hevder seg så godt, ligger nok i det faktum at vi har mye skog og mark i landet vårt. Det er med andre ord et hav av treningsmuligheter, enten man bor i byen eller på landsbygda.

Mange utøvere – de beste på landslaget

Det at de fleste av det beste orienteringsløperne er å finne på landslaget, er jo ikke noe unikt for orienteringssporten alene. Men når det er sagt, så er det også svært mange dyktige utøvere som ikke er å finne på landslaget. Det er flere årsaker til at det er slik, men hovedårsaken er at nivået og antall utøvere er på et veldig høyt nivå her til lands.

Olav Lundanes fra Halden SK

Olav Lundanes fra Halden SK

Dette er en løper med en lang og god CV innen orientering, og mannen som er født i 1987 startet for alvor sin karriere som juniorløper i 2005. Han har opp gjennom årene vunnet medaljer både i verdenscup og i verdensmesterskap sammenheng. Noe av det største om ikke det største han har gjort, var da han vant EM-gull i langdistanse orientering – dette skjedde i svenske Dalarna for noen år tilbake.

Magne Dæhli fra Halden SK

Vi holder oss til samme klubb fra Østfold, og til en utøver som startet på omtrent samme tid som Olav Lundanes. Magne Dæhli startet sin verdenscupkarriere i 2004, og har på lik linje med sin klubbkamerat vunnet en hel del både nasjonalt og internasjonalt opp gjennom årene.

Heidi Østlid Bagstevold og Tone Wigemyr

Dette er to dyktige damer som vi finner på landslaget for kvinner, og med en ganske så imponerende merittliste å vise til. Heidi er den yngste av dem, og er født i 1987 – mens Tone er fem år eldre og altså født i 1982. De startet omtrent på samme tidspunkt som aktive utøvere, og dette skjedde i 2008 og 2009. Det er nok med orientering som med mye annet, at rekrutteringen svinger noe fra år til år. Men som jeg nevnte i min innledning, så er Norge stort sett godt rustet med mange som kommer opp og frem fra år til år.