Mange varianter av sykler

I mine to forrige artikler skrev jeg litt om BMX sykkelens historie og oppstarten av BMX sykling både i verden og i Norge. Sykling er jo mye mer enn bare BMX selvfølgelig. Veldig mange begynner jo sin sykkel karriere allerede som små barn med tre hjuls sykler! Og derifra og oppover er det utrolig mange varianter til topp nivå som vel må være proffenes banesykling eller landeveis sykling. Personlig har jeg aldri vært på toppnivå eller i nærheten av det, men jeg har syklet på ganske mange forskjellige sykler opp gjennom årene. Jeg husker min første sykkel som guttunge var en Apache sykkel. Den gikk det unna i svingene med i flere år. Jeg husker også en DBS sykkel, men ikke farge og modell lenger.

Trening og slanking

I voksen alder har jeg brukt kun en sykkel som jeg kjøpte for å bruke til trening for å gå ned i vekt. I tillegg har jeg syklet uttallige kilometer på ergometer sykler. Sykkel er fantastisk middel å bruke for å trene seg i bedre form – kanskje best dersom man starter med veldig dårlig form eller rett og slett ikke har noen form i det hele tatt.

Slanking uten trening eller fysisk aktivitet medfører tap av muskelmasse og gjør de fleste ting vanskeligere. Er man overvektig og totalt ute av form er ergometersykkelen en meget god start. Da slipper man å gå ut og man kan trene til alle døgnet tider etter som det passer.

Skal man først benytte sykkel som trenings apparat sammen med slanking så bør man jo også se på sitt kosthold. Spiser du riktig? Jeg gjør det i noen perioder, mens i andre perioder gjør jeg absolutt ikke det. Altså blir totalsummen helt feil da jeg ikke gjør ting riktig hele tiden. Skal jeg se litt på hvilke typer sykkel som finnes så kan denne artikkelen bli lang eller i mange deler. Så jeg skal begrense meg veldig.

Sykkelens historie

Sykkelens opprinnelse har historikerne ikke klart å fastbestemme eller kreditere til noen bestemt person i historien. Noen sier at en sparkesykkel dukket opp helt sist på 1700 tallet, deretter kom en dresin som var en tohjulet sparkesykkel og den dukket opp rundt 1817. Her satt man overskrevs og sparket seg fremover med hjelp av sine egne ben.

Den første pedal drevne sykkelen kan være det som senere ble kjent som «Veltepetteren». Dette var det en franskmann rundt 1860 som startet utviklingen av. Før denne hadde verden så vidt fått se en form for sykkel drvet av noen kjeder fra pedalene og til bakhjulet, men denne slo aldri an og ble ikke produsert i noe nevneverdig antall. Sykkel med kjedetrekk til bahjulet kom i 1879, men ble ikke populær før på midten av 1880 tallet. Produksjonen av en slik sykkel startet i Norge rundt 1890. Siden den gang er det registrert 1300 sykkel modeller i Norge, men man regner med at det virkelige tallet av sykkel modeller som er produsert er rudt 2000. Det har ikke blitt produsert sykler i Norge siden 2000 når sykkelfabrikke til DBS ble lagt ned.