Håndball i Norge

Håndball er en av de mest populære idrettene i Norge hvis man ser bort fra skisport. Idretten er populær i tillegg til fotball og man kan si at i Norge så er håndballen mest populær blant damer, og damehåndballen får mer oppmerksomhet enn herrehåndballen.

Håndball i Norge startet sin storhetstid etter 1930, og etter at Norges håndballforbund(NHF) ble stiftet i 1937, så fikk idretten større utbredelse etter 1945. I følge tall fra 2017 så fins det 715 håndballklubber i Norge. NHF jobber med topphåndball i Norge og fremmer nyheter om organisasjon, håndballag og konkurranser som foregår. Dette er et viktig organ når det gjelder spillerutvikling, organisering og regler innen håndball.

Gro Hammerseng-Edin

En av de mest profilerte håndballspilleren i Norge på damesiden er Gro Hammerseng-Edin. Hun har vært landslagskaptein i flere år og spilt 167 kamper for Norges kvinnelandslag i håndball – i tillegg har hun skåret hele 631 mål. I 2007 ble hun kåret til «Årets håndballspiller i verden», noe som henger høyt.

Hammerseng-Edin er oppvokst i en familie som driver med idrett og begynte å spille håndball i Gjøvik HK da hun var 10 år. Senere spilte hun for Raufoss IL og Vardal IF. I 2000 debuterte hun på landslaget. Hun har også spilt for Ikast-Bording i Danmark. Under Idrettsgallaen har hun både blitt kåret til «Årets lagspiller» og «Årets forbilde». I 2013 bekjente hun at hun ønsket å legge opp.

Herrelandslaget i håndball

Norsk herrehåndball er nokså beskjeden i norsk idrett i motsetning til damehåndballen og får ikke like mye oppmerksomhet. Kristian Kjelling er en håndballspiller som har gjort det bra i norsk herrehåndball. Han startet sin karriere i Kjelsås IL da han var seks år og gikk senere over til Vestli. I tillegg har han spilt for Drammen HK, spanske Ademar León, Portland San Antonio, AaB Håndbold i Danmark og Bjerringbro-Silkeborg. I 2001 debuterte han på det norske landslaget.

Herrelandslaget i håndball
Herrelandslaget i håndball

Det neste store som skjer innen konkurranser i håndball på toppnivå er håndball-EM 2020. Arrangementet foregår i flere land som Norge, Sverige og Østerrike. Landslagssjef for damehåndballen, Thorir Hergeirsson mener det er viktig for norsk idrett å få EM på hjemmebane og tidligere håndballspiller Karoline Dyhre Breivang er også entusiastisk.

I Norge spilles håndball-EM blant annet i Trondheim og landslagssjef for herrehåndballen Christian Berge sier at de er i en tøff gruppe der de virkelig må yte sitt beste. Finalen for damene holdes i Oslo, mens herrene spiller sin finale i Stockholm. Allerede er det klart at herrene vant bronse under EM 2020 etter seier mot Slovenia. Norge er en viktig idrettsnasjon når det kommer til håndball og håndballjentene har for eksempel vunnet 6 gullmedaljer i EM. Forrige EM i 2018 ga håndballjentene en sterk 5. plass.

En annen viktig sportsbegivenhet i 2020 er Sommer-OL i Tokyo som foregår i juli og august. Allerede forgår kvalifiseringer for både jentene og guttene. Jentene møter blant andre Montenegro og Romania. Håndballgutta møter blant andre Brasil og Chile. Åpningsseremonien i OL starter 24. juli på Olympiske Stadion, men OL-øvelsene er allerede i gang to dager før.