Formel 1

Som sikkert mange andre er jeg glad i å følge litt med på mange forskjellige sporter. Så her kommer en ny variant som jeg ikke har skrevet om tidligere.

Det har stort sett dreid seg om sykling og fotball her fra meg, eller vinteridrett på den riktige tiden av året. Men nå skal jeg over på en mye raskere sport. En sport hvor nordmenn ikke er representert – i hvert fall ikke pr i dag. Og frem til nå har heller aldri en nordmann kjørt noe løp i denne motorsporten. Jeg tenker da på Formel 1. Motorsportens øverste divisjon med kun 20 plasser i hver sesong – pluss eventuelle reserve sjåfører. Men frem til dags dato har altså aldri en nordmann kjørt et Formel 1 løp.

Meget vanskelig

Meget vanskelig

Det er kanskje det vanskeligste nåløyet å komme gjennom nesten sagt uansett hvilken sport man tenker på. I hvert fall om man også tenker på lag sport eller team. For det å kjøre en fabrikk bil for et Formel 1 Team er jo som et slags team. Alle lagene har jo to biler til start – altså er det kun plass til 10 forskjellige lag i hvert løp!

Det er selvfølgelig mange team som er gamle i systemet her og har kjørt i mange år. Men det dukker opp et nytt lag i ny og ne og det forsvinner noen fra tid til annen. De ti lagene som kjører 2019 sesongen er;

  1. Mercedes
  2. Ferrari
  3. Red Bull Racing
  4. McLaren
  5. Racing Point
  6. Alfa Romeo
  7. Haas
  8. Renault
  9. Toro Rosso
  10.  Williams

Alle disse lagene stiller i hvert løp med to biler til start i de 21 planlagte løpene som sprer seg ut over hele verden. Og mine tanker rundt dette her er dette med økonomien eller kostnadene rundt dette her. Det må være snakk om så ufattelig store summer at jeg eller sikkert også mange med meg ikke klarer å fatte hvordan dette henger sammen.

Astronomiske summer

Bare ved første øyekast så tenker jeg hvor mye det koster å transportere biler og utstyr frem og tilbake i verden. Og jeg synes det brukes unødvendig mye bare på å reise frem og tilbake til de samme verdens delene flere ganger i istedenfor å kjøre seg ferdig på de delene av verden innenfor en periode når de først er i en verdensdel.

Her er et eksempel: Hele «sirkuset» er i Asia i hvert fall to ganger – tidlig på sesongen er de i Kina, mens de før neste runde er i Europa og Canada og tilbake til Singapore og Japan i siste halvdel av sesongen igjen. De er også to ganger innom Russland og to ganger med flere løp mellom innom Amerika / Canada. Slikt må det jo bli astronomiske kostnader av å forflytte alle biler, deler, personell og alt som hører med frem og tilbake på denne måten. Men det er jo selvfølgelig «meget tunge» sponsorer som står bak dette – det forstår selv lille jeg. Men jeg mener jo at det er mye unødvendig penger som brukes på totalt feil måte. Men hva forstår vel lille jeg av business på et slikt høyt plan?