Et utrolig løp

Det er en stund siden jeg har skrevet noe her på siden, men her kommer det en oppdatering eller noen oppdateringer i hvert fall. Tidligere har jeg skrevet mye om forskjellige typer sykling, og det er nettopp sykling jeg har på hjertet denne gangen også. Jeg har nettopp nå de siste ukene fulgt med ganske mye på Giro D’Italia og det ble mer spennende enn jeg hadde regnet med. For få dager siden virket det hele veldig avgjort. Men i sykling som i mange andre idretter så er ikke saker og ting avgjort før siste pedaltråkk er gjort. Og slik ser det ut til å bli i denne utgaven av giroen også.

Lederskifte

Engelskmannen Simon Yates som sykler for det Australske laget Mitchelton-Scott   har i mange dager ført an i ledelsen ikledd den rosa trøya i giroen. Den rosa trøya er jo ei trøye ikke mange sykkelryttere har ikledd seg i sin karriere. Men Yates har altså hatt den i mange dager av denne 101. utgaven av Giro D’Italia. Men allerede i går fikk vi se tendenser til at han begynte å vise svakhet. Han klarte ikke å følge med opp de siste stigningene og havnet til slutt 11 minutter cirka bak gårsdagens vinner – etappe 18. Så på etappe 19 kom «veggen». Over 35 minutter bak vinneren på den cirka 185 kilometer lange etappen.

Allerede litt over halvveis inn i etappen «skrudde» Chris Froome opp tempoet et lite hakk og begynte å sige fra de andre konkurrentene. Froome var en av de største forhåndsfavorittene, om ikke den største. Men etter 18 etapper lå han over 3 minutter (3,22 min) etter Simon Yates og cirka minuttet (56 sek) bak Tom Dumoulin. Chris Froome har også et meget sterkt lag til å støtte seg. Han sykler for det engelske laget Team Sky. Giro D’Italia er den eneste av de tre store Grand Tours han ikke har vunnet. Det er vel derfor han satser på denne i år. Er faktisk usikker på om han i det hele tatt har syklet giroen tidligere. Han har i hvert fall ingen etappe seiere herifra før i år. Altså skrudde han opp tempoet litt og sklei sakte men sikkert fra de andre. Og før de nådde målstreken hadde han sklidd så mye fra de andre at han hadde lagt både Yates og Dumoulin bak seg også i sammendraget. Så på den 20. etappen skal han ikle seg den garantert etterlengtede rosa ledertrøyen.  Dette kommer dessverre ikke online før etter at hele giroen er ferdig syklet, men jeg kommer nok til å skrive om de to siste etappene også. For dette synes jeg er meget spennende. Den 21. etappen er det sjelden at det blir noe utslag på sammenlagt listen, men den 20. etappen blir meget avgjørende. Den åpner med en lang og forholdsvis flat strekning, men avslutter hardt og tøft med flere harde stigninger.  Så her vil avgjørelsen falle. Klarer Froome og Team Sky og holde på ledelsen, eller vil Tom Dumoulin klare å forsvare seieren sin fra i fjor.

Det er jo han som er regjerende mester!