Boksing, slag og spark

Det er mange rare sporter rundt i verden. Nå den siste tiden har jeg sett litt på det de kaller for MMA eller Mixed Material Art. MMA er en fullkontakt sport og det hele foregår i en ring som er avsperret med netting. I fullkontakt sport er det tillatt både med slag i stående og liggende situasjoner og spark i mange situasjoner. Detaljene og reglene for alt dette er avanserte. Men dette er en av de eldste fullkontakt kampsportene og stammer tilbake fra begynnelsen av 1900 tallet.

Merkelig sport

Hvorvidt dette er en merkelig sport eller ikke er jo en diskusjon og kommer alt an på øyet som ser sporten. Jeg ser gjerne på en boksekamp eller en god MMA fight, så at jeg kaller den en merkelig er litt for å provosere. Men om man tenker litt på det så er det jo merkelig at man skal kjempe og slåss og motstanderen blir slått til blods i kampens hete. Dette gjelder ikke bare MMA med mange eller i hvert fall flere andre kampsporter også. Men samtidig igjen så er det jo andre sporter som går under kampsport men som motstander ikke blir skadet. Det er jo også en litt merkelig form for sport da – Sumo bryting.

Sumo bryting

Sumo bryting er en form for kampsport med utspring i Japan. To brytere møtes i en oppmerket ring. Begge utøverne er gjerne store karer som er overvektige. Dette for å senke tyngdepunktet og gjøre det vanskeligere for motstanderen å få de ut av balanse. Poenget i Sumo bryting er å få en av motstanderens kroppsdeler i kontakt med bakken – altså få motstanderen ut av balanse eller å tråkke utenfor den oppmerkede ringen. Føtter er allerede i bakken så de gjelder ikke. Sumo bryting er en meget stor sport i Japen, mens i Norge er den lite utbredt. Norske Hans Olaf Evensen Borg er den mest kjente utøveren i Norge med flere VM medaljer. Kles stykket utøverne er iført er et ni meter langt tøystykke og kalles Mawashi. Dette tøystykket er surret rundt underlivet. Er du japansk og kommer deg opp i sporten blir du en stor stjerne og vinner mye prestisje.

Boksing

Boksing trenger ikke mye presentasjon lenger. Boksekamper er jo selv tillatt i Norge nå og vi har og har hatt flere store og meget dyktige utøvere i sporten. På damesiden har vi verdens eneren, men på herre siden er det vært flere opp gjennom som har kjempet Damen er Cecilie Brækhus. På herresiden har vi hatt Steffen Tangstad, Ole «lukkeøye» Klemetsen og Magne Havnaa for å nevne noen få.

Kickboksing

Kickboksing er en blanding eller sammensetning av karate og boksing, og ble utviklet på 70 tallet i USA.

Muay Thai

I denne sporten kan man sparke og slå med alle kroppsdeler utenom hodet mot alle motstanderens kroppsdeler. Opprinnelsen til denne sporten er ikke kjent, men det er spor å finne tilbake til på 1500 tallet, men det var først utover på 1700 at folket begynte å fatte mer interesse for sporten. Det er enda mange slag og spark sporter. Kanskje kommer jeg tilbake med enda en ny artikkel om slikt.