BMX i Norge

BMX er en forkortelse for “bicycle motocross” og er en sykkelsport som utføres på BMX sykler.  Det er i dag flere typer sykler som er tilpasset den formen av BMX som skal sykles. Konkurranse BMX og freestyle BMX er to hovedforskjeller. BMX dukket opp når unge syklister tok seg inn og benyttet motocross baner for å sykle for gøy, noe konkurranser og utføre stunts. Etter hvert kom det spesialiserte sykler tilpasset både til utøveren og til den formen for BMX sykling som skulle utføres.

Norge

Sporten har aldri blitt stor i Norge, men har fått et godt miljø og feste i Rogaland og Østfold. Sporten har vært andre steder i landet siden den kom til landet, men ikke blitt skikkelig etablert. BMX er medlemmer av Norges Cykleforbund, og i 2008 ble klassisk BMX kjøring godkjent som olympisk gren.

Det var i 1981 at sporten kom til Norge. Det var folkene som har med DBS sykkelen som tok med seg sporten hit til Norge fra Nederland. DBS holder til i Sandnes utenfor Stavanger og det var der Norges første BMX bane ble bygget og Norges først klubb ble etablert. Sandnes sykkelcross klubb ble etablert i 1982 etter at de brøt ut fra Sandnes sykle klubb. På Klepp ble det også blitt etablert klubb og bygd bane. Videre fra Rogaland spredte det seg utover i Landet og i 1986

I 1986 deltok ryttere fra Gressvik i Østfold på sitt første BMX stevne i Gøteborg. På Gressvik har det siden den gangen vært et BMX miljø med mange ildsjeler som i løpet av årene har fått bygget både bane og klubbhus.

BMX Grener

Det har i løpet av årene BMX har vært kjent som sport i Norge blitt bygd en del baner. Noen har kommet og noen har gått. Per i dag er det ni baner igjen som det kjøres løp og konkurranser på. De ni banene er; Sviland BMX-bane, Vikingbanen (Sandnes BMX), Orstad BMX-bane, Klepp BMX-bane, Sola BMX-bane, Gressvik BMX-bane, Moss BMX-bane, Aremark BMX-bane og Råde BMX-bane.

Øvelser

Etter den klassiske øvelsen av BMX da kom i 1970 cirka har det kommet og blitt utviklet flere øvelser det konkurreres i. De forskjellige øvelsene i dag er;

Klassisk BMX forgår på en humpete og kort bane med dosserte svinger. Dette er en sprint og tar bare 30 til 45 sekunder å gjennomføre. Dette er den delen av sporten som ble OL gren i 2008.

Vert/vertramp (vertikal) Rytteren gjør trick fra ramper som er opp til 5 meter høye og formet som en U. Matt Hoffmann er en kjent vert-kjører.

Street Dette skjer helt på gateplan og man benytter det som finnes i området hvor man er; Betonggriser, trapper, rekkverk, fortau og kantene der, og alt som er foran deg i gaten.

Park Egne parker hvor det er satt opp ramper som man kjører i. Hinder som settes opp i «løypa» av tre, metall eller betong.

Dirt En hoppeøvelse som foregår på hopp av jord, gjerne flere etter hverandre.

Flat/flatland Trickkjøring på flatt, jevnt underlag. Nesten som Street men uten å benytte hinder til å gjøre trickene på. Kan også kjøres innendørs.

BMX-racing er kanskje den minst kjente BMX typen, men er en spennende øvelse.

Norge har gjort det bra i flere sammenhenger, men det får bli en annen artikkel ved en senere anledning.