Avgjørelsen av Giro D’Italia 2018

Etappene i giroen er snart ferdig syklet. Det er i dag nest siste etappe som ruller over skjermen her. Og etappen ble nesten som forventet. En stor gruppe syklister fikk revet seg løs ganske tidlig og fikk et godt forsprang. Fire til seks minutter har de variert litt opp og ned mellom. Men det var i starten av denne etappen ganske lett terreng for disse syklistene. I den siste delen skal de over tre stykk første kategori stigninger. Her kommer de «store kanonene» garantert til å angripe. Ingen av dem er nemlig med i bruddet som er foran i dag.

Storfavorittene

Tidlig i denne utgaven av giroen seilet Simon Yates opp som en av favorittene. Og jo lenger ut i rittet vi kom j mer styrket han sin posisjon. Gang på gang viste han stor styrke og overbeviste mange. Men så kom «veggen» også til ham. Han begynte å vise litt svakhet på den 18. etappen, men på den 19. etappen «ramlet han helt sammen». Han endte opp hele 35 minutter bak forhåndsfavoritten Chris Froome. Den eneste av de virkelig store favorittene som kunne følge Froome sånn delvis var Tom Dumoulin. Han endte opp med bare sekunder bak Froome i sammendraget. Under minuttet altså med andre ord. Men det Chris Froome gjorde på den 19. etappe viser hvor sterk han egentlig er. Det at han har tapt en del tidlig i giroen må dermed komme av hans uhell tidlig i rittet. Han har brukt alle etappene frem til den 19. på å «kom til seg selv» igjen, og da slo han til. Over 80 kilometer i sololøp og i ensom majestet til mål på toppen av et av Italias fjelltopper. Så da på den 20. etappen kunne han endelig ikle seg den rosa ledertrøyen i Giro D’Italia. Eneste Grand Tour han ikke har vunnet. Så denne etappen burde bli et fyrverkeri av angrep på ham i min mening.

Storfavorittene

20. Etappe

Som forventet så gikk det et brudd tidlig på etappen. Men i det bruddet var det ingen ryttere som var noen fare for sammenlagt favorittene. Så de to beste i toppen lå og voktet på hverandre i hovedgruppen. Dumoulin lå aldri mer enn få meter unna Froome og motsatt. De angrepene jeg trodde skulle komme tidligere kom aldri. Ikke før siste bakken gjorde Dumoulin og han siste hjelperytter noen få forsøk, men de var ikke sterke nok til å riste av Chris Froome. Så stillingen etter 20. etappe er fortsatt den samme. Chris Froome leder med 40 sekunder på Tom Dumoulin. Slik blir nok dermed resultatet av den 101. Giro D’Italia. Tredjeplassen ble byttet ut i løpet av den 20. etappen. Franskmannen Thibout Pinot fikk også besøk av den berømte «veggen» og tapte mange minutter opp de siste stigningene. Et lite plaster på såret til Mitchelton-Scott er jo at de fikk en ny etappe seier på den 20. etappen. Dette er jo laget som Simon Yates sykler for også – han som tapte ledertrøyen som så ut til han hadde i sin hule hånd lenge. Gleder meg allerede til neste års ritt. Håper at det blir noen flere nordmenn med da. Vegard Stake Laengen har gjennomført giroen, men uten å vise seg frem.